Česky
English
Výbor pro spolupráci ČR se Spojeným ústavem jaderných výzkumů Přihlášení
Festival české a slovenské kultury
Dubna
15. 2. 2019

V Kulturním domě Mir Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně proběhl 15. 2. 2019 gala-festival věnovaný české a slovenské kultuře. Z pódia jeho hlavního sálu přivítal publikum zástupce ředitele SÚJV Richard Lednický, DrSc. dr. h. c., představitelé velvyslanectví Slovenské republiky v RF a Českého kulturního centra v Moskvě.
Během dne, který byl věnován Mezinárodnímu dni darování knih, bylo otevřeno hned několik výstav. České centrum v Moskvě představilo výstavu malby nazvanou Tři dny v Praze a výstavu ilustrací dětských knih předních českých ilustrátorů nazvanou 12 světů. Výstava představuje 12 současných českých autorů ilustrací pro děti, kteří tvoří různými technikami – od klasické kresby až po využití textilií či komiksu.
V rámci projektu Jedna kniha vybrala Knihovna SÚJV deset satirických aforizmů z Osudů dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška, a rovněž vystavila knihy, které jí byly v různých obdobích darovány spisovateli.
Součástí programu byl také Bookcrossing – akce, během níž si hosté festivalu mohli vzájemně vyměnit knihy. Pro dětské návštěvníky pak byla připravena soutěž o nejlepší ilustraci k přečtené knize.
Slovenský institut v Moskvě pro festival připravil výstavu Slovenské národní hudební nástroje. Ta diváky připravila na vyvrcholení večera – gala koncert folklorní skupiny Grupa mocnego uderźenia, která doprovodila sólistku Vlastu Mudríkovou ze slovenského města Čadca. Vystoupily také hudební a taneční soubory města Dubny.


Bližší informace na webových stránkách SÚJV:

On 15 February 2019, the gala-festival of Czech and Slovak culture was held in the JINR Cultural Centre “Mir”