Česky
English
Výbor pro spolupráci ČR se Spojeným ústavem jaderných výzkumů Přihlášení
Dny SÚJV v ČR
Praha
30. 05. - 01.06. 2012

Ve dnech 30. 05. - 01. 06. 2012 se uskutečnily pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy prof. PhDr. Petra Fialy, Ph.D., LL.M. Dny SÚJV v České republice.
Těžištěm třídenního programu bylo setkání představitelů SÚJV s představiteli českých vysokých škol, vědeckých ústavů, odpovědných ministerstev a zástupci českých technologických firem.
Cílem této akce bylo podpořit a dále rozvíjet dosavadní více než padesátiletou úspěšnou spolupráci České republiky s SÚJV Dubna.



V rámci třídenního oficiálního programu se 31. 05. 2012 uskutečnila slavnostní konference v prostorách Karolina.

Na úvod vystoupil rektor UK v Praze prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., který přivítal všechny přítomné na půdě Univerzity a popřál hodně dalších úspěchů ve vzájemné spolupráci.
Prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc. náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve svém vystoupení charakterizoval postoj ČR ke spolupráci s SÚJV Dubna.
Hlavní projev ředitele SÚJV akademika RAN prof. V. A. Matvejeva byl věnován historii, současnosti a budoucnosti spolupráce ČR s SÚJV Dubna.
V další části programu konference vystoupil zástupce ředitele SÚJV prof. M. G. Itkis , který hovořil o fyzice nízkoenergetických těžkých iontů v SÚJV.
Ředitel LFVE SÚJV prof. V. D. Kekelidze seznámil přítomné se současným stavem projektu NICA/MPD.
Zdokonalený reaktor IBR-2 a budoucí výzkumné plány byla témata vystoupení ředitele LNF SÚJV prof. A. V. Belushkina.

Konkrétní spolupráci ÚJF AV ČR a SÚJV představil RNDr. V. Wagner, CSc., který se věnuje studiu transmutace radioaktivních odpadů pomocí spalačních neutronů.




info na stránkách MŠMT
info na stránkách SÚJV
info na stránkách TC AV ČR
odkaz na týdeník Dubna
odkaz na Respekt ihned - interview ředitele SÚJV V. A. Matvejeva
odkaz na Respekt ihned - interview ředitele SÚJV V. A. Matvejeva - druhá část